Om oss

Här kommer uppdatering 9.0 från Bakverkstán Alnäs, Skeppsås. Det är dags för treårs-jubileum. Tiden går! Tack till alla som har köpt det goda brödet, stöttat och uppmuntrat.

Vi börjar nu få ordning på en hemsida. Det kommer att underlätta för Bakverkstáns utveckling.

Historik fram till 2020

Bakverkstán startade hösten 2016 och är från början ett socialt och ekonomiskt projekt med mål att hjälpa en EU-migrantfamilj till arbete. För att få migrera till Sverige kräver anställning, studier, eget företag eller kapital som räcker för att leva av. En anställning ska vara långsiktig (minst 1,5 år) för att få ett personnummer och uppehållsrätt. Vi var och är fortfarande en grupp vänner som tillsammans med Mariya och Iliyan byggde ett bageri, blev arbetsgivare och började baka för att göra något nyttigt. Marlenes Alltjänst, Västerlösa har gett oss städarbete. Både bröd och arbete är nyttigt. Brödet är gott och arbetet leder till en god och meningsfull tillvaro för människan.

År 2017 var året då de stora sakerna ramlade på plats. Bakverkstán kom igång med jobb. Barnomsorg och skola för barnen medförde att Mariya och Iliyan kunde utöka arbetet med städning och trädgårdsarbete. Familjen blev större då en liten Deva kom. Mariya avlöstes i Bakverkstán av en väninna (Vanja), när hon själv var föräldraledig med lilla Deva.

Under 2018 fick Mariya och Iliyan möjlighet till en bra bostad i Berg, Vreta kloster. Från och med december kom Mariya tillbaka till arbete. Iliyan höll själv ställningarna med städningen och trädgårdsarbeten under tiden Mariya var hemma med Deva. 

Bakverkstán satsade under 2019 på att öka volymen och att arbeta mer och rationellare. Volymen ökades med hjälp av en kavlingsmaskin och bakning av knäckebröd. Knäckebröd kan lagras och det blev lättare att baka mer flexibelt tillsammans med städarbetet. Iliyan har också blivit “bagare” under året och Mariya trädgårdsarbetare. De klarar nu det mesta arbete på egen hand. De har blivit ett bra och rationellt arbetsteam som klarar av både arbete och resor tillsammans.

Framtiden

Planerna för år 2020 är att de ska kunna arbete mer självständigt även med administrationen av sitt arbete. Vi provar nu att ansluta dem till egenföretagarverksamhet via CoolCompany. Det är en tjänst som medför att man kan jobba som egenföretagare utan att vara företagare i vanlig mening. Systemet innebär att man “hyr” en arbetsgivare som sköter alla förpliktelser, allt från fakturering, inbetalning av skatt, arbets- och ansvarsförsäkring till fakturering och utbetalning av pengar. Vi ser att projektet är på väg att lyckas, -arbete, bostad, skola och vänner (Bakverkstáns brödkunder och många fler) och mycket övrigt som behövs för att integreras i vårt samhälle.

Bakverkstán Alnäs Skeppsås

Arbetet i Bakverkstán sker under godkända villkor för tillverkning och hantering av livsmedel och med gällande anställnings- och skatteregler. Verksamheten är självfinansierande men behöver fortfarande en del stöd och råd. Allra mest behövs kunder som kan köpa och ge lite extra tid för att hämta ett bröd som inte finns lika nära som brödet i butikshyllan. 

Brödet bakas på mjöl från Orga Kvarn, Skärblacka. Tillsammans med alla våra kunder vill vi tro på att mer arbete ger familjen del av en tillvaro med framtida möjligheter som vi andra tar för givet.

Bakverkstáns bröd finns nu i ett flertal butiker som Brunneby Gårdsbutik, ICA Nära Fornåsa, Norins Ost Linköping, Grepsta Gårdsbutik, Skedevi Gårdsbutik, Ravelsmarks gårdsbutik (Gränna), Kråkeryds butik i Väderstad, Ladugård 206 Vadstena med flera försäljningsställen. Bröd för personalfika finns på Winell & Jern Arkitektbyrå Linköping, Vadstena Bokföringsbyrå, Lovangs Lantbrukskonsult Vikingstad. Med mer marknadsföring hoppas vi kunna nå fler kunder, vilket leder till större volym och mer arbete. Antingen du köper brödet direkt av Bakverkstán eller i de butiker du träffar på brödet, är du en viktig deltagare i projektet för att nå målet.

Bakverkstán ger just nu arbete ca två dagar i veckan för Mariya och Iliyan och städning övriga dagar. Ni brödkunder är viktigast för dem. Bakverkstán skulle snart svämma över av bröd om ingen köper det. Beställ och hämta måndag eftermiddag!

För att detta ska bli verklighet behöver vi kunder som dig, som kan tänka sig att betala lite extra för ett gott, närproducerat och hembakat bröd, med ett gott syfte. 

Arkiv

Lämna ett svar